Właściwe odżywianie to niedrogi sposób na zachowanie kondycji fizycznej, a także świetna metoda uniknięcia licznych chorób i schorzeń. Trudno zaprzeczyć stwierdzeniu, że spożywanie wysokokalorycznej, wypełnionej sztucznymi barwnikami żywności, to prosta droga do rozmaitych problemów zdrowotnych. Z drugiej strony, urozmaicanie swojego jadłospisu odpowiednimi produktami może procentować na wiele sposobów. Sprawdź, ile korzyści przyniesie Ci włączenie do swojego menu konfitury z wiśni.
Jakie są właściwości zdrowotne wiśni?
Konfitura z wiśni powstaje z niewielkiej ilości substancji słodzących oraz, jak sama nazwa wskazuje, wiśni. Owoce te od wielu lat wykorzystywane są w medycynie ludowej, chociaż ich właściwości cały czas pozostają niezgłębione w całości. Wsparcie w walce z nowotworami, leczniczy wpływ na choroby serca, wspomaganie układu krążenia, zapobieganie bezsenności to najczęściej wymieniane atrybuty kuzynki czereśni.
Wiśnie składają się z wielu cennych minerałów, witamin oraz, co ciekawe, przeciwutleniaczy. To właśnie ostatnie z wymienionych substancji neutralizują wolne rodniki, a co za tym idzie, skutecznie chronią organizm przed rozmaitymi chorobami nowotworowymi. Szczególnie panie powinien zainteresować fakt, że wspomniane przeciwutleniacze hamują proces starzenia, a tym samym pozwalają dłużej cieszyć się młodym wyglądem skóry.
Kolejną, wartą uwagi zaletą regularnego uwzględniania wiśni w domowym menu, jest jej zbawienny wpływ na pracę serca oraz całego układu sercowo-nerwowego. Odpowiadają za to zgromadzone w niej substancje takie jak potas, witamina C i błonnik.
Do czego pasuje konfitura z wiśni?
Jak widać, spożywanie konfitury, bądź innych przetworów zawierających wiśnie, może przynieść wiele dobrego. Gdzie wpleść taki „wiśniowy dodatek”? Czy jedynym sposobem wykorzystana konfitury z wiśni jest dodanie jej do deseru lodowego? Pomysłów może być całe mnóstwo, wystarczy puścić wodze fantazji!
Prawdopodobnie dla większości ludzi pierwszymi skojarzeniami dla hasła „potrawa z wiśnią” będą różnorodne desery lodowe oraz uwielbiane przez dzieci naleśniki z dżemem wiśniowym. To jednak zaledwie początek możliwości, ponieważ owoc ten można łączyć na wiele innych sposobów, tworząc przy tym smaczne i zdrowe dania. Niewątpliwie produktami, dla których wiśnia stanowić będzie świetne uzupełnienie, jest cała gama drobiu, na czele z kaczką.
Konfitura z wiśni świetnie sprawdza się jako dodatek do półmiska rozmaitych serów, szczególnie pleśniowych. Natomiast ciekawym pomysłem na zdrowy i smaczny deser jest osłodzenie jogurtu naturalnego poprzez dodanie do niego konfitury z wiśni.